Main Article Content

Abstract

This study aims to determine the impact of crop failure due to drought on household food security of rice farmers in Banyumas Regency which occurred during the second planting season in 2019. Analytical descriptive method was used in this study, with the technical implementation of the research using the survey method. The method of research analysis is by comparing the level of household food security of rice farmers in Banyumas Regency when farmers experience a normal harvest with when farmers experience harvest failure. Measurement of the level of food security using the Jonsson and Toole Model, namely by cross-classifying the Food Expenditure Share (FES) and Energy Adequacy Rate (EAR). After collecting and analyzing the data, it was found that crop failure did not affect the amount of energy adequacy ratio relative to farm households. However, crop failure affects the Share of Food Expenditure, where farming households that have high FES are increasing. With the increase in FES, this results in lower household food security, because FES and food security are inversely related. With the harvest failure, the number of farm households that are food resistant decreases, food vulnerability increases, food insecurity increases and food insecurity increases.

Keywords

crop failure food security

Article Details

How to Cite
Novia, R. A., & Zulkifli, L. (2021). DAMPAK KEGAGALAN PANEN TERHADAP KETAHANAN PANGAN RUMAH TANGGA TANI PADI DI KABUPATEN BANYUMAS. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 20(2), 239–250. https://doi.org/10.31186/jagrisep.20.2.239-250

References

  1. Arida, A. dkk. 2015. Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Proporsi Pengeluaran Pangan dan Konsumsi Energi. Jurnal Agrisep. 16(1): 20-34.
  2. Anggraini, M. dkk. 2014. Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani Kopi di Kabupaten Lampung Barat. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis (JIIA). 02, No 02: 124-132.
  3. Azwar. 1998. Metode Penelitian. Pustaka Pelajar. Yogyakarta. Deaton, A. and J. Muellbauer. 1980. Economiccs and Consumer Behavior. Cambridge University Press, London.
  4. Fatimah, N dan Syamsiyah, N. 2018. Proporsi Pengeluaran Rumah Tangga Petani Padi di Desa Patimban, Kecamatan Pusakanagara, Kabupaten Subang, Jawa Barat. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis. 4(2): 184-196.
  5. Fitriani, dkk. 2020. Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani Anggota Lumbung di Kecamatan Gading Rejo, Kabupaten Pringsewu. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis. 8(4): 673-680.
  6. Hernanda ENP., Indriani Y., dan Kalsum, U. 2017. Pendapatan dan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani Padi di Desa Rawan Pangan. Jurnal Ilmu- Ilmu Agribisnis. 3(5): 283-291.
  7. Ilham, N. dan Sinaga, BM. 2007. Penggunaan Pangsa Pengeluaran Pangan Sebagai Indikator Komposit Ketahanan Pangan. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian (SOCA). 7(3): 01-22.
  8. Jateng.bps. 2021 https://jateng.bps.go.id/indicator/53/54/3/padi-sawah.html diakses tanggal 10 Februari 2021.
  9. Mulyo, JH. dkk. 2015. Ketahanan dan Kemandirian Pangan Rumah Tangga Tani Daerah Marginal di Kabupaten Bojonegoro. Jurnal Agro Ekonomi. 26(2): 121-128.
  10. Novia, RA. 2012. Analisis Produksi, Pendapatan dan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Tani Padi di Kabupaten Banyumas. Electronic Theses & Dissertations (ETD) Gadjah Mada University. Yogyakarta.
  11. Nurdiani, U. dan Widjojoko, T. 2016. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Ketahanan Pangan Rumah Tangga Miskin di Wilayah Perkotaan Kabupaten Banyumas. Jurnal AGRIN. 20(2): 169-178.
  12. Prasmatiwi, dkk. 2012. Pengaruh Intensifikasi Pertanian Terhadap Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani Padi di Lampung Tengah. Prosiding Seminar Nasional Sains Matematika Informatika dan Aplikasinya III (SN-SMAIP III) 2012 hal 162-167. ISBN 978-602-98559-1-3. Lampung.
  13. Praza, R dan Shamadiyah, N. 2020. Analisis Hubungan Pengeluaran dengan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani di Kabupaten Aceh Utara. Jurnal AGRIFO. 5(1): 23-34.
  14. Purwaningsih, Y. 2010. Analisis Permintaan dan Ketahanan Pangan Tingkat Rumah Tangga di Provinsi Jawa Tengah. Universitas Sebelas Maret Institutional Repository. Surakarta.
  15. Rachmah, dkk. 2017. Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Pangsa Pengeluaran Pangan Rumah Tangga Petani di Kecamatan Suruh, Kabupaten Semarang. Jurnal Pangan dan Gizi. 07(1): 17-27.
  16. Riswanda, D. 2018. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Angka Kecukupan Gizi di Kecamatan Medan Deli. Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara. Medan.
  17. Saputri, dkk. 2016. Pola Konsumsi Pangan dan Tingkat Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Jurnal Gizi Klinik Indonesia. 12(3): 123-130.
  18. Sianipar, dkk. 2012. Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Tani di Kabupaten Manokwari. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis. 8(2): 68-74.
  19. Wahyuni, S. dan Fauzi, T. 2016. Ketahanan Pangan : Suatu Analisis Kecukupan Energi dan Protein Terhadap Kebutuhan Rumah Tangga Petani di Kabupaten Gayo Lues. Prosiding Seminar Nasional Biotik. ISBN : 978- 602-18962-9-7. Banda Aceh.
  20. Widyaningsih, N. 2012. Ketahanan Pangan pada Rumah Tangga Miskin (Perbandingan Kasus di Perdesaan dan Perkotaan Kabupaten Banyumas). Jurnal Pembangunan Perdesaan. 12(1): 45-55.