Main Article Content

Abstract

The research was conducted in Waimangit Village of Buru Regency with the objectives to analyze community food security planning, make projections for diversification of local food consumption and food security in Waimangit Village. The approach used is qualitative with the basic method of descriptive analysis. The results showed that, Local food consumption is still low with the level of diversification of food consumption is also still low, factors that affect the level of diversification of food consumption is; expertise in processing, number of household members and social interaction, There is no shift of rice consumption pattern to local food, local food consumption condition only occurs at certain age segmentation, Food security level generally belong to food vulnerable where household is long term plant based farmer.

Keywords

Consumption Diversification Local Communities

Article Details

How to Cite
Umanailo, M. C. B. (2019). DIVERSIFIKASI KONSUMSI MASYARAKAT LOKAL. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 18(1), 61–74. https://doi.org/10.31186/jagrisep.18.1.61-74

References

  1. Agusta, Ivanovich. 2014. Teknik Pengumpulan Dan Analisis Data Kualitatif. Jurnal Studi Komunikasi dan Media, 4(2), 1-8.
  2. Ariani, Mewa. 2010. Diversifikasi Konsumsi Pangan Pokok Mendukung Swasembada Beras.: 97879.http://balitsereal.litbang.deptan.go.id/ind/images/stories/08.pdf.
  3. Christiaensen, Luc, Joachim De Weerdt, and Yasuyuki Todo. 2013.
  4. Urbanization and Poverty Reduction: The Role of Rural Diversification and Secondary Towns.Agricultural Economics, 44(4-5), 435-447.
  5. Djaelani, A. R. 2013. Teknik Pengumpulan Data Dalam Penelitian
  6. Kualitatif.Majalah Ilmiah Pawiyatan, pp. 82-92.
  7. Elizabeth, Roosganda. 2011. Strategi Pencapaian Diversifikasi Dan
  8. Kemandirian Pangan: Antara Harapan Dan Kenyataan. Iptek Tanaman Pangan 6(2): 230–42. http://pangan.litbang.pertanian.go.id/files/08-
  9. roosganda.pdf.
  10. Gafar, Sapuan. (2016). Diversifikasi Pangan Berbasis Tepung: Belajar Dari Pengelolaan Kebijakan Terigu.Jurnal Pangan, 18(2), 32-44.
  11. Gumilang, Surya Galang. 2016. Metode Penelitian Kualitatif Dalam Perspektif Rancangan. Jurnal Fokus Konseling 2(2): 144–59. http://download.portalgaruda.org/article.php?article=511029&val=6366&title=METODE Penelitian Kualitatif Dalam Bidang Bimbingan Dan Konseling.
  12. Hanafie, Rita. 2010. Peran Pangan Pokok Lokal Tradisional Dalam Diversifikasi Konsumsi Pangan.J-SEP, 4(2), 32-44. Hardono,
  13. Gatoet S. 2014. Strategi Pengembangan Diversifikasi Pangan Lokal. Analisis Kebijakan Pertanian. 12(1): 1–17.
  14. Isbandi. 2014. Strategi Tercapainya Ketahanan Pangan Dalam Ketersediaan Pangan Di Tingkat Regional. Agriekonomika, 3(2), 117-132.
  15. Mailoa, Meitycorfrida. (2013). Diversifikasi Konsumsi Pangan Pada Masyarakat Negeri Hatusua Kabupaten Seram Bagian Barat.Ekosains, 2(1), 53-66.
  16. Mulyadi, Mohammad. 2011. Penelitian Kuantitatif Dan Kualitatif Serta Pemikiran Dasar Menggabungkannya.Jurnal Studi Komunikasi dan Media, 15(1), 128-137.
  17. Nurdin. 2011. Pangan Iklim Global.Jurnal Dialog Kebijakan Publik, 4, 21-31.
  18. Priantoro, A Tri, P Wiryono Priyotamtama, and Diana Handoyo. (2015). Kajian Sistem Penguatan Diversifikasi Pangan Dalam Rangka Mendukung Sistem Pangan Masyarakat Gunung Kidul Secara Berkelanjutan.Jurnal Penelitian, 19(1), 29–42.
  19. Prihatin, S Djuni, Sunarru Samsi, and Hariadi &mudiyono. 2012. Ancaman Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani.Jurnal Ilmiah CIVIS, 2(2): 1-12.
  20. Purwantini, Tri Bastuti, Saptana Saptana, and Sri Suharyono. 2016. Program Kawasan Rumah Pangan Lestari (KRPL) Di Kabupaten Pacitan: Analisis Dampak Dan Antisipasi Ke Depan. Analisis Kebijakan Pertanian. 10(3):238-256.
  21. Putranto, Kelik, and Ahmad Taofik. 2015. Pola Diversifikasi Konsumsi Pangan Masyarakat Adat Kampung Cireundeu Kota Cimahi Jawa Barat.Jurnal Istek, 8(1),
  22. Rahmatullah, Muhammad Isaini, and Erna Suryani. 2012. Implementasi Sistem Dinamik Untuk Analisis Ketersediaan Pangan (Umbi-Umbian) Sebagai Pengganti Konsumsi Beras Untuk Mencukupi Kebutuhan Pangan (Studi Kasus Jawa Timur ).Jurnal Teknik Pomits, 1(1), 1-5.
  23. Santoso, Budi, Barahima Abbas. 2018. Diversifikasi Produk Pangan Berbasis Sagu Untuk Meningkatkan Peran Bahan Pangan Lokal. In Peran Keanekaragaman Hayati Untuk Mendukung Indonesia Sebagai Lumbung Pangan Dunia,.
  24. Satmalawati, Endah Mulat, and Marsianus Falo. 2016. Diversifikasi Konsumsi Pangan Pokok Berbasis Potensi Lokal Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Di Kecamatan Insana Barat Kabupaten Timor Tengah Utara NTT. In Prosiding Semnas Hasil Penelitian Inovasi IPTEKS Perguruan Tinggi Untuk Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat, Denpasar, 250–68.
  25. Subandi. 2011. Deskripsi Kualitatif Sebagai Satu Metode Dalam Penelitian Pertunjukan. Harmonia. Syarief, Rizal, and Anna
  26. Fatchiya. 2014. Kajian Model Pemberdayaan Ketahanan Pangan Di Wilayah Perbatasan Antar Negara. Jurnal Ilmu
  27. Pertanian Indonesia. 19(1):9-13.
  28. Umanailo, M Chairul Basrun. 2015. Masyarakat Buru Dalam Perspektif Kontemporer (Kajian Kritis Perubahan Sosial Di Kabupaten Buru). ed. 1. Namlea: Mega Utama.
  29. _______. 2019. Strategi Bertahan Hidup Petani Padi Gogo Di Pulau Buru. Jurnal Ekonomi Pertanian dan Agribinis 3(1): 50–58.