Main Article Content

Abstract

The aims of this research is to analyze the feasibility of salted fish processing in Kampung Melayu Bengkulu City. The respondents in the research are 20 salted fish processors. Those respondents are conducted by purposive with the method of collecting is census method. The methods used in analyzing the data are income analysis, R/C ratio, and ROI (Return of Investment). The result shows that the income from salted fish processing is about Rp.134.457,15; while the R/C ratio is 1,2; and ROI 9,76%. From the research can be concluded that the salted fish business is feasible.

Keywords

salted fish feasibility

Article Details

How to Cite
Reswita, R. (2014). KELAYAKAN USAHA PENGOLAHAN IKAN ASIN DI KELURAHAN SUMBER JAYA KECAMATAN KAMPUNG MELAYU KOTA BENGKULU. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 13(2), 247–255. https://doi.org/10.31186/jagrisep.13.2.247-255

References

  1. Adawyah, R. 2008. Pembuatan dan Pengawetan Ikan. PT. Bumi Aksara. Jakarta.
  2. Afrianto, E. dan Liviawaty. 1994. Pengawetan dan Pembuatan Ikan. Kanisius. Yogyakarta.
  3. Hendrik. 2010. Analisis Usaha Pembuatan Ikan Asin di Kecamatan Pandan Kabupaten Tapanuli Tengah Sumatera Utara. Jurnal Perikanan dan Kelautan; 15, 1 (2010). http://ejournal.unri.ac.id/index.php/JPK/article/view/33. Diakses
  4. Juni 2013
  5. Nyoman, S. 2007. Perikanan. SIC. Surabaya.
  6. Resmiati, Teti., Skalalis Diana, dan Sei Astuty. 2003. Pengasinan Ikan Teri (Stolephorus spp.) dan kelayakan Usahanya di desa Karanghantu Serang. Laporan penelitian Universitas Padjajaran.
  7. Rahardi, F., Regina Kristiawati, dan Nazaruddin .1999. Agribisnis Perikanan. PT. Penebar Swadaya. Bogor.
  8. Sutarmi. 2013. Faktor-faktor yang Mempengaruhi Produksi Pengawetan Ikan Asin di Kecamatan Labuhan Meringgai Kabupaten Lampung Timur. Jurnal Ilmiah ESAI; Volume 7 No.1 Januari 2013. ISSN No. 1978-6034. Jurusan Ekonomi dan Bisnis Politeknik Negeri Lampung.
  9. Soejono, D. 2008. Pola Pengembangan Agroindustri Berbasis Perikanan Laut di Kecamatan Puger Kabupaten Jember. Jurnal J-SEP. Volume 2 No. 1 Maret 2008. http://jurnal.unej.ac.id/index.php/JSEP/article/view/415. Diakses
  10. Juni 2014.
  11. Soekartawi. 1995. Analisa Usahatani. UI-Press. Jakarta.
  12. Warsidi, E. 2009. Bagaimana Mengolah dan Mengawetkan Ikan. Mitra Utama. Bekasi.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>