Main Article Content

Abstract

This study aims to find out what factors cause the difference in coffee land productivity in Merigi District and Muara Kemumu District, Kepahiang Regency. The data used were primary data taken directly from respondents using interview methods and questionnaires using the snowball sampling technique. Data analysis techniques that use the SPSS 25.0 program i.e. by application of chi square test and t-test. The results of the study using chi square test showed there were significant differences in the variables of production, land, number of trees,  fertilizer amount and how to fertilize. For fertilizer type, education, plant age does not occur significant difference. And for the t-test for labor and capital, the significant difference between farmers in Merigi District and Muara Kemumu District. Where this in turn affects the differences in the productivity of the coffee grounds of the two regions.

Keywords

Coffee Productivity Differences Production produktivitas kopi perbedaan produksi

Article Details

How to Cite
Utami, D. K., & Yusnida, Y. (2022). Studi Komparatif Produktivitas Lahan Kopi Di Kabupaten Kepahiang. Convergence: The Journal of Economic Development, 4(2), 137–152. https://doi.org/10.33369/convergencejep.v4i2.27606

References

  1. Akbar, K., Budiraharjo, & Mukson. (2017). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Produktivitas Padi Di Kecamatan Kesesi, Kabupaten Pekalongan. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 1(2): 99-111 ISSN 2580-0566, http://ejournal2.undip.ac.id/index.php/agrisocionomics.
  2. Bachri, F. R. (2016). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produktivitas Usaha Tani Antara Kecamatan Peterongan dan Kecamatan Megaluh Kabupaten Jombang. Jurnal Manajemen Pertanian , 13(1). 66-80.
  3. BPTP Bengkulu. (2016). Pendampingan Pengembangan Kawasan Pertanian Nasional Komoditas Perkebunan Kopi Di Provinsi Bengkulu. Retrieved April 25, 2021, from bengkulu.litbang.pertanian.go.id: https://bengkulu.litbang.pertanian.go.id/ind/images/laphir/2016/lapkir-pendampingan-kopi-2016.pdf
  4. Damayanti, L. (2013). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi, Pendapatan, dan Kesempatan Kerja Pada Usaha Tani Padi Sawah di Daerah Irigasi Parigi Moutong. Hpt, 3 (2). 18-24.
  5. Kementerian Pertanian. (2019). Statistik Perkebunan Indonesia 2018-2020. Jakarta: Direktorat Jendral Perkebunan.
  6. Kudama, G. (2019). Factors Influencing Coffee Productivity in Jimma Zone, Ethiopia. World Journal of Agricultural Sciences , 15 (4): 228-234.
  7. Mankiw, N. G. (2017). Principles Of Microeconomics. USA: Cengage Learning.
  8. Miller, R. L., & Mainers, R. E. (2000). Teori Mikroekonomika Intermediate. Jakarta: PT. Grafindo Persada.
  9. Mubyarto. (2019). Pengantar Ekonomi Pertanian. Jakarta: Lembaga Jakarta, Edisi Ketiga.
  10. Mulyadi. (2006). Ekonomi Sumber Daya Manusia Dalam Prespektif Pembangunan. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.
  11. Mulyani, A. (2019). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Produktivitas Kopi Robusta Terhadap Peningkatan Pendapatan Ekonomi Dalam Perspektif Ekonomi Islam (Studi di Perkebunan Kopi Robusta Desa Talang Bandung Bawah Kecamatan Sumber Jaya Kabupaten Lampung Barat). Skripsi, Universitas Islam Negeri Raden Intan Lampung.
  12. Nurmala, T., Suyono, A. D., Rodjak, A., Suganda, T., Natasasmita, S., Simarmata, T., et al. (2012). Pengantar Ilmu Pertanian. Yogyakarta: Graha Ilmu.
  13. Pindyck, R. S., & Rubinfeld, D. L. (2017). Microeconomics. U.S.: Pearson Education Limited.
  14. Primadesi, F. (2010). Motivasi Petani dalam Budidaya Tanaman Buah Naga (Hylocereus Sp.) di Kecamatan Bendosari Kabupaten Sukoharjo. Surakarta: Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret.
  15. Purba, S. (2018). Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kopi Arabika Perkebunan Rakyat Di Kabupaten Dairi. Tesis.
  16. Sari, R. M. (2015). Studi Perbedaan Produktivitas Kopi Di Kecamatan Kalibaru dan kecamtan Glenmore Kabupaten Banyuwangi. Swara Bhumi , Vol 3 Nomor 3.
  17. Soekartawi. (1987). Prinsip Dasar Ekonomi Pertanian. Jakarta: Raja Grafindo Persada.
  18. Soekartawi. (2005). Agribisnis Teori Dan Aplikasinya. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada.
  19. Suratiyah, K. (2015). Ilmu Usaha Tani. Jakarta: Penebar Swadaya.
  20. Temesgen, A., & Tufa, A. (2017). Analysis of Coffee Farm Productivity in Darolabu District,West Hararghe Zone, Ethiopia. American Journal of Environmental and Resource Economics , 2(5): 158-161 http://www.sciencepublishinggroup.com/j/ajere doi: 10.11648/j.ajere.20170205.12.
  21. Yuhan, D. (2017). Analisis Faktor-faktor Produktivitas Tanaman Dan Kelayakan Ekonomi Lada (piper nigrum l) di Kabupaten Belitung Timur. Skripsi, Universitas Muhammadiyah Yogakarta.
  22. Yuniarto. (2008). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Bawang Merah Studi Kasus Desa Kendawa, Kecamatan Jatibarang Kabupaten Brebes. Universitas Diponegoro, Semarang.