Main Article Content

Abstract

Sea cucumber ginger coffee are coffee herbs made of sea cucumber as well as material additional ginger. Hence required planning coffee industry sea cucumber ginger on a commercial scale in the province of bengkulu and necessary a way to determine the feasibility (NPV, IRR, Net B/C Ratio, PBP, BEP and analysis sensitivity) coffee industry sea cucumber ginger .The result of this research is coffee industry sea cucumber ginger located in kabupaten rejang lebong Bengkulu, with capacity production 9.100 kg per month or 395.642 sachets per month selling price 1900 persachet and with of these capacity so obtained financial aspects coffee sea cucumber ginger namely NPV Rp 1.439.792.088 , IRR 37,888 %, Net B/C Ratio Rp 2,124, BEP 3.536.156 sachets , PBP 2 years eight months, it was stated that the coffee industry sea cucumber ginger worthy of to be developed toward an industry that commercial.

Keywords

coffee cucumber sea ginger industry Finance Analisis.

Article Details

How to Cite
Dinanty, D., Dewi, K. H., & Mujiharjo, S. (2017). ANALISIS FINANSIAL INDUSTRI KOPI TERIPANG JAHE (KOTEJA) DI PROVINSI BENGKULU. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 16(1), 109–122. https://doi.org/10.31186/jagrisep.16.1.109-122

References

  1. Dewi, H.K.; 2008. Ekstraksi Secara Soxhlet dan Refluk Teripang Pasir (Holoturia scraba) sebagai sumber teosteron alami. Sekolah Pascasarjana Institut Pertanian Bogor. Disertasi
  2. Dewi K .H, Hasan B. Daulay, dan Rahmat H , 2010. Kajian pengisi pada pembuatan kopi instant tablet. Posiding seminar dan rapat umum tahunan.jurusan teknologi industri pertanian.Universitas Bengkulu
  3. Dewi, H.K.;, dan R. A. Saputra. 2012. Kajian Bahan Penyusun Proses Pembuatan Kopi Herbal Berbasis Ginseng (Panax ginseng L.) dan Teripang (Holothura scabra). Seminar Nasional POKJANAS TOI XLII
  4. Dewi, H.K.;, Nusril, Helmiyetti, Y. Rosalina. dan P. Sarumpaet. 2013. Analisis Nilai Tambah Kopi Teripang Jahe Pra Campur Saset. Jurnal Agrisep. 12(2):209 – 216.
  5. Dewi, H.K.;, Nusril, Helmiyetti, Y. Rosalina dan R. A. Siahaan. 2014 Karateristik Sifat Fisik dan Kimia Kopi Herbal “Koteja” Dengan Bahan Berkhasiat Tambahan. Proseding Seminar Nasional Forum Konunikasi Perguruan Tinggi Teknologi Pertanian Indonesia. Universitas Riau. Pekan Baru.
  6. Fredalina, B.H.; A.A Rizwan, Z. Abidin.,M .a Kaswandi dan Mat Jais. 1998. fatty acid komposition in lokal sea cucumber. Stichopus cloronothus, forfound healing. General Parmacol. (44): 337-344.
  7. Kustiariah. 2007. Isolasi dan Uji Aktivitas Biologis Senyawa Testosteron dari Teripang sebagai D14 – 7 Aprodisiaka Alami (Thesis). Bogor : Sekolah Pascasarjana, IPB
  8. Pribadi, E. R. 2015.Usahatani Dan Pemasaran Jahe. Balai Penelitian Tanaman Obat dan Aromatik. Bogor
  9. Ridwansyah, 2008. Pengolahan Produk Kopi. wikipedia.org/wiki/ekstraksi.
  10. Siswoputranto P.S. 1992. Kopi Internasional dan Indonesia. Penerbit Kanisius. Yoyakarta
  11. Suharto. 2002. Manajemen Proyek Industri. Penerbit Erlangga
  12. Wignjosoebroto, S, 1996., Tata Letak Pabrik dan Pemindahan Bahan : Edisi Ketiga : Cetakan Ketiga, Guna Widya, Surabaya
  13. Winantara, A Bakar, R. Puspitaningsih.2014. Analisis Kelayakan Usaha Kopi Luwak di Bali. Jurnalonline.itenas.ac.id (diakses 12 Maret 2015