Main Article Content
Abstract
ABSTRAK
Pemberdayaan ekonomi masyarakat menjadi salah satu langkah kebijakan atau
inovasi dalam upaya terus mendukung roda perekonomian masyarakat terlebih di
masa pandemi covid-19 yang mewabah di seluruh daerah, termasuk di kelurahan
padang jati, kota bengkulu. Salah satu langkah pemberdayaan ekonomi masyarakat
adalah dengan menghasilkan produk yang memiliki peluang sehingga dapat bernilai
jual. Olahan keripik bayam merupakan salah satu inovasi yang dapat digunakan
dalam upaya pemberdayaan ekonomi masyarakat. Bayam(Amaranthus sp)
merupakan salah satu tanaman yang sudah banyak dipromosikan sebagai sayuran
yang banyak mengandung gizi bagi penduduk di negara yang sedang berkembang.
Karena tanaman bayam memiliki kandungan gizi yang tinggi, maka sayuran bayam
sering disebut sebagai raja sayuran. Tanaman bayam yang kini sudah dikenal di
seluruh penjuru dunia, menurut penelusuran dari sejarah bayam ternyata tanaman
bayam berasal dari daerah Amerika Tropika. Dalam perkembangan selanjutnya,
dikawasan Amerika Latin tanaman bayam dipromosikan sebagai bahan pangan
sumber protein, terutama bagi negara-negara berkembang. Masuknya tanaman
bayam ke Indonesia bersamaan dengan lalu lintas perdagangan luar negeri yang
memasarkan barang dagangan ke Indonesia pada abad XIX atau sekitar tahun 1900.
Tanaman bayam yang mudah didapat dan diolah dengan bahan-bahan sederhana
dapat menjadi salah satu upaya dalam pemberdayaan ekonomi masyarakat pada
masa pandemi covid-19.
KATA KUNCI: bayam, ekonomi, covid-19
Article Details
Copy this form and after filling it, please send it to tributejournal@unib.ac.id
COPYRIGHT TRANSFER STATEMENT
When this article is accepted for publication, its copyright is transferred to TRIBUTE : JOURNAL OF COMMUNITY SERVICES. The copyright transfer covers the right to reproduce and distribute the article, including reprints, translations, photographic reproductions, microform, electronic form (offline, online) or any other reproductions of similar nature. This is copyright transfer statement (Download) for signed by the corresponding author.
The author warrants that this article is original and that the author has full power to publish. The author signs for and accepts responsibility for releasing this material on behalf of any and all co-authors. In regard to all kind of plagiarism in this manuscript, if any, only the author(s) will take full responsibility.
All articles published Open Access will be immediately and permanently free for everyone to read and download. We are continuously working with our author communities to select the best choice of license options, currently being defined for this journal as follows:
• Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA)
TRIBUTE : JOURNAL OF COMMUNITY SERVICES is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
you are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format
Adapt — remix, transform, and build upon the material
for any purpose, even commercially.
The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.