Main Article Content
Abstract
Budidaya tanaman menggunakan sistem hidroponik merupakan salah satu cara alternatif untuk mendapatkan sayuran bebas pestisida. Pembuatan nutrisi organik menjadi tuntutan untuk memaksimalkan manfaat dari sisi kesehatan. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui komposisi terbaik antara limbah tahu dengan limbah sayur difermentasi untuk hidroponik organik tanaman kangkung darat (Ipomoea repstans Poir.). Metode yang digunakan adalah RAL (Rancangan Acak Lengkap dengan 4 perlakuan dengan 6 ulangan. Sebagai perlakuan adalah komposisi limbah tahu dengan limbah sayur difermentasi; yaitu 40 L Limbah Tahu, 38 l limbah tahu + 2 liter limbah sayur difermentasi, 37 liter limbah tahu + 3 l limbah sayur difermentasi dan 35 l limbah tahu + 5 l limbah sayur difermentasi. Hasil terbaik ditemukan pada komposisi , 38 l limbah tahu + 2 l limbah sayur difermentasi.
Kata Kunci: hidroponik, Ipomoea repstans Poir., limbah sayur, limbah tahu
Article Details
Copyright (c) 2023 Dedi Satriawan, R. R. Sri Astuti, Juliah Jayanti

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree with the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
- This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.