Main Article Content

Abstract

This research purpose to determine the effectiveness of the liquid smoke of the Hevea braziliensis  fruit shell  against the activity of Escherichia coli bacteria. The preparation and purification of liquid smoke is carried out by 4 stages: pyrolysis , sedimentation, stage 1 and stage  2  distillation. This research was started with total acidity test, phenol level, pH and density with result of measurement 4,725% total acid content, 0,84% phenol content, 2,548 pH and 1,004 in density . An antibacterial test  using disc diffusion method by looking at the diameter of the clear zone. There are six concentrations of liquid smoke of  H.braziliensis  rubber shell used, negative control using aquades and positive control using ciprofloxacin . An  effective concentration was found in inhibiting E.coli is 100% concentration with a clear zone diameter of 11.3 mm. The result of analysis using One Way ANOVA showed F count (4.42)> F table (3,23), then H0 rejected, meaning there is a significant difference of influence of concentration to the diameter of clear zone produced.

Article Details

How to Cite
Oktarina, D., Sumpono, S., & Elvia, R. (2017). UJI EFEKTIVITAS ASAP CAIR CANGKANG BUAH Hevea braziliensis TERHADAP AKTIVITAS BAKTERI Escherichia coli. ALOTROP, 1(1). https://doi.org/10.33369/atp.v1i1.2704

References

  1. Badan Pusat Statistik. 2014. Perkebunan Tanaman Karet. http://www.bps.go.id (diakses tanggal 2 Desember 2016)
  2. Badan Pusat Statistik. 2013. Perkebunan Tanaman Karet. http://bengkulu.bps.go.id. (diakses tanggal 2 Desember 2016)
  3. Bahtiar dan Irawan. 2015. Pengaruh Gas Cooler dan Filter Pada Proses Gasifikasi Biomassa Cangkang Biji Karet Menggunakan Downdraf Gasifer. Lampung: Repository Universitas Muhammadiyah Metro. 4(2). ISSN 2301-6663
  4. Diyoeshy,R,P., Redho,P,P., dan Elda,M.2015. Pembuatan Biobriket Dari Campuran Tempurung Dan Cangkang Biji Karet Dengan Batubara Peringkat Rendah. Palembang : Repository Universitas Sriwijaya, 2(1).
  5. Rananda,V., Andi,S., dan Desi. 2015. Pembuatan Karbon Aktif dari Cangkang Kulit Buah Karet (Hevea brasilliensis). Palembang : Repository Universitas Sriwijaya.
  6. Prasetyowati, Mohammad, H., Salman, F. Desember 2014. Pembuatan Asap Cair Dari Cangkang Buah Karet Sebagai Koagulan Lateks.Palembang : Repository Universitas Sriwijaya. Jurnal Teknik Kimia Vol 20. No 4.
  7. Simon,R.,de la Calle, B, Palme,S, Meier, D, Anklam, E , June 2005. Composition and Analysis Of Liquid Smoke Flavouring Primary Products. Jornal of Separation Science Vol 28 Issue 9-10
  8. Darmadji, P. 2002. Optimasi Pemurnian Asap Cair Dengan Metoda Redestilasi. Yogyakarta: Repository FTP-UGM. Vol XIII No 3.
  9. Diah, L,A., dan Sari. 2010. Asap Cair dan Aplikasinya Pada Produk Perikanan. Balai Besar Riset Pengolahan Produk dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan.
  10. Andriani,Y , M N Ramli, M N Syamsumir, DF Kassim, MNI Jaafar,J Aziz, NA Marlina, L Musa,NS , Mohamad H , November 2015, Phytochemical Analysis , Antioxidant, Anti bacterial and Cytotoxicity Properties Of Keys and Cores Parts Of Pandanus Tectorius Fruits , Arabian Journal of Chemistry. http://www. journal.elsevier.com.
  11. Andriani. Y, 2010, Study Correlation between antioxidant activity and total phenolics content of Phaleria Macrocarpa leaves extract, UMTAS International conference, University Malaysia Terengganu (UMT) Kuala Terengganu Malaysia, 6-8 Mei.
  12. Schlegel, G. 1994. Mikrobiologi Umum Edisi Keenam. Yogyakarta : Gajah Mada University Press.
  13. Meliawati, R. 2009. Escherichia coli. Jurnal BioTrends Vol.4 No.1.
  14. Hermansyah, Oky. 2009. Uji Aktivitas dan Mekanisme Kerja Antibakteri Ekstrak Etanol Rimpang Kecombrang (Nicolaia Speciosa Horan) Terhadap Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Jakarta : Repository UIN Syarif Hidayatullah
  15. Mardiana, I. 2007. Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Daun dan Biji Kecubung (Datum metel L) Terhadap Bakteri Escherichia coli dan Bacillus cereus. Bengkulu : Repository Universitas Bengkulu.
  16. Juliantina, F,R., Ayu,D, C, M., dan Nirwani, B. 2008. Manfaat Sirih Merah (Piper crocatum) Sebagai Agen Antibakterial Terhadap Bakteri Gram Positif dan Gram Negatif. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan Indonesia
  17. Mutmainnah, BQ. 2010. Uji Aktivitas Antibakteri Dari Asap Cair Sekam Padi Grade 1 Terhadap Beberapa Bakteri Pencemar Pangan. Mataram : Repository Universitas Mataram.
  18. Nursyamsi, Reza. 2012. Aplikasi Asap Cair Cangkang Sawit Sebagai Pengawet Ikan dan Antibakteri. Bogor : Repository Institut Pertanian Bogor
  19. Panagan dan Syarif. Desember 2009. Uji Daya Hambat Asap Cair Hasil Pirolisis Kayu Pelawan (Tristania abavata) Terhadap Bakteri Escherichia coli. Jurnal Penelitian Sains Edisi Khusus .