Main Article Content

Abstract

The purpose of this research was know the effectiveness quid smoke the liquid smoke of the rubber (Hevea braziliensis)  shell.The manifacture and purification of liquid smoke is carried out by 4 stages: pyrolysis, sedimentation, distillation, redestilate. The first of the research is calculating phenol levels, total acid, pH, and type weights The results showed that the feeding of rubber  (Hevea braziliensis) shell liquid Smoke proved to inhibit the growth of bacteria Bacillus subtilis where the higher the concentration of liquid smoke, the greater the resistance. The phenol levels contained in the liquid smoke of the rubber shells were obtained at 0.84% with a total acid rate of 4.725%, and a  pH at  2.548 and a density at 1.004. Antibacterial test using disc paper with see diameter clear zone. Bacterial using is pure cultur Bacillus subtiis bacteria. The concentration liquid smoke to antibacteral test is 5%, 10%, 15%, 20% and 25%. Of the five treatment obtained KHM 20% with diameter clear zone is 5,21 mm. Analysis results using One Way ANOVA obtained F hitung ? f tabel then there Significant differences Against the resulting clear zone.

Article Details

How to Cite
Sari, L. R., Sumpono, S., & Elvinawati, E. (2019). UJI EFEKTIFITAS ASAP CAIR CANGKANG BUAH KARET (Hevea braziliensis) SEBAGAI ANTIBAKTERI Bacillus subtilis. ALOTROP, 3(1). https://doi.org/10.33369/atp.v3i1.9033

References

  1. Woelan, S., Nurhawaty Siagian, Sayurandi, S. A. Pasaribu, Potensi Kayu Karet Hasil Peremajaan Di Tingkat Perusahaan Perkebunan, Warta Perkaretan, 2012: 31(2): 75-84.
  2. Mutmaidah, S., Potensi Tanaman Pangan Dan Perkebunan Untuk Pengembangan Wilayah Kabupaten Kepahiang, JSEP , 2018: 11(3): 22-30.
  3. Prasetyowati, Muhammad Hermanto, Salman Farizy ., Pembuatan Asap Cair dari Cangkang Buah Karet Sebagai Koagulan Lateks. Jurnal Teknik Kimia , 2014 : 20 (4) : 14-17.
  4. Zulfadhli, M., Iriany, Pembuatan Karbon Aktif Dari Cangkang Buah Karet (Hevea brasilliensis) Dengan Aktivator H3PO4 Dan Aplikasinya Sebagai Penjerap Cr(VI), Jurnal Teknik Kimia USU, 2017 : 6 (1): 23-28.
  5. Bangun, T.A., Titin Anita Zaharah, Anis Shofiyan, Pembuatan Arang Aktif Dari Cangkang Buah Karet Untuk Adsorpsi Ion Besi (II) Dalam Larutan, Jurnal Kimia Khatulistiwa (JKK), 2016: 5(3): 18-24.
  6. Fadillah, H., Alivia Alfiarty , 2015. The Influence Of Pyrolysis Temperature And Time To The Yield And Quality of Rubber Fruit (Hevea brasiliensis) Shell Liquid Smoke. Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia Pengembangan Teknologi Kimia untuk Pengolahan Sumber Daya Alam Indonesia. Yogyakarta, 18 Maret 2015 ISSN 1693-4393
  7. Nursia., Intan Syahbanu, Anis Shofiyani, Kinetika Adsorpsi Fenol Dalam Asap Cair Pada Arang Aktif Dari Cangkang Buah Karet (Hevea brasiliensis), Jurnal Kimia Khatulistiwa (JKK), 2018: 7(4): 60-65.
  8. Mustafiah., Abdul Makhsud, A.Aladin, Pengaruh Suhu Terhadap Produksi Asap Cair dari Blending Limbah Biomassa
  9. Cangkang Sawit dengan Batubara secara Pirolisis, Journal Of Chemical Process Engineering , 2016: 1(1): 1-4 .
  10. Aziz, T., M. Furqon Indraman, Ucu Alawiyah, Pemanfaatan Tempurung Kelapa Dan Tempurung Sawit Untuk Pembuatan Asap Cair Sebagai Penghilang Bau Pada Lateks Dengan Metode Pirolisis, Jurnal Teknik Kimia, 2011: 8(17): 41-48.
  11. Lestari, Y.I., Nora Idiawati, Harlia, Aktivitas Antibakteri Asap Cair Tandan Kosong Sawit Grade 2 Yang Sebelumnya Diadsorpsi Zeolit Teraktivasi , Jurnal Kimia Khatulistiwa (JKK), 2015 : 4(4): 45-52
  12. Agustina, W., Sumpono, Rina Elvia, Aktivitas Asap Cair Cangkang Buah Hevea Brazilensis sebagai Anti Bakteri Staphylococcus aureus, Alotrop , 2017: 1(1):6-9.
  13. Budijanto, S. 2008. Identifikasi dan Uji Keamanan Asap Cair Tempurung Kelapa Untuk Produk Pangan. J.Pascapanen 2008: 5(1): 32- 40.
  14. Oktarina,D.,Sumpono, Rina Elvia. ,Uji Effektivitas Asap Cair Cangkah Buah Hevea Brazilensis Terhadap Aktivitas Bakteria Escherichia coli, Alotrop, 2017 :1(1):1-5
  15. Pribadi, A., Nurhamidah., Elvinawati., Pemanfaatan Ekstrak Air Buah Flacourtia inermis Roxb. (Lobi-Lobi) Sebagai Pengawet Ikan Laut, Alotrop, 2018: 2(1): 1-7.
  16. Soeparno, 2005. Ilmu dan Teknologi
  17. Daging: Edisi Kedua, Gadjah Mada University Press.Yogyakarta. ISBN: 978-602-386-020-3.
  18. Dina, D., E. Soetrisno, Warnoto., Pengaruh Perendaman Daging Sapi dengan Ekstrak Bunga Kecombrang
  19. (Etlingera elatior) terhadap Susut Masak, pH dan Organoleptik (Bau, Warna, Tekstur), Jurnal Sain Peternakan Indonesia , 2017: 12 (2): 209-220.
  20. Prasafitra, A.F., I Ketut Suada, Ida Bagus Ngurah Swacita, Ketahanan Daging Rendang Tanpa Pemasakan Ulang Selama Penyimpanan Suhu Ruang Berdasarkan Uji Reduktase dan Organoleptik, Indonesia Medicus Veterinus , 2014 : 3(1) : 20-25
  21. Sitompul, M., E. Siswosubroto, Delly Rumondor, M. Tamasoleng, S. Sakul, Penilaian Kadar Air , pH Dan Koloni Bakteri Pada Produk Daging Babi Merah Di Kota Manado, Jurnal Zootek , 2015: 35 (1) : 117- 130.
  22. Komariah, I. , I. Arief, Y. Wiguna, Kualitas Fisik dan Mikroba Daging Sapi yang Ditambah Jahe (Zingiber officinale Roscoe) pada Konsentrasi dan Lama Penyimpanan yang Berbeda, Media Peternakan, 2004 : 27(2): 46-54.
  23. Hatmanti, A., Pengenalan Bacillus Spp, Oseana, 2000: 25(1): 31-41.
  24. Setyati, W.A., Subagiyo, Isolasi dan Seleksi Bakteri Penghasil Enzim Ekstraseluler (proteolitik, amilolitik , lipolitik dan selulolitik) yang Berasal dari Sedimen Kawasan Mangrove, Ilmu Kelautan , 2012: 17 (3) : 164-168.
  25. Zulfahmi, M., Yoyok Budi Pramono, Antonius Hintono, Pengaruh Marinasi Ekstrak Kulit Nenas pada Daging Itik Tegal Betina Afkir terhadap Aktivitas Antioksidan dan Kualitas Kimia, Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 2014: 3 (2): 46-48.
  26. Tria, G., Nurhamidah , Hermansyah Amir, Potensi Ekstrak Metabolit Sekunder Eugenia uniflora L. Sebagai Bahan Pengawet Tahu, Alotrop, 2018: 2(1): 39-44.
  27. Dewi, J., Abdul Gani, Muhammad Nazar, Analisis Kualitas Asap Cair Tempurung Kelapa dan Ampas Tebu
  28. Sebagai Bahan Pengawet Alami Pada Tahu, Jurnal IPA dan Pembelajaran IPA (JIPI), 2018: 2(2): 106-112.
  29. Normayunita, S., Syariful Anam, Akhmad Khumaidi., Aktivitas Antibakteri Fraksi Ekstrak Kulit Buah Mentah Pisang Ambon (Musa paradisiaca var.sapientum) Terhadap
  30. Staphylococcus aureus, Online Jurnal of Natural Science , 2015: 4(3) :300-309
  31. Andriani, Y., Nurul Hazirah Mat Lazim, Asnuzilawati Asari, Faridah Mohamad, Tengku Sifzizul Tengku Muhammad, et al, Evaluation of selected echinoderms from peninsular Malaysia for cytotoxicity against HepG2 cells, antioxidant and antibacterial activities, and their metabolites profiling, Journal of Applied Pharmaceutical Science , 2018: 8(10): 32-38.
  32. Sri Komarayati, Gusmailina, & Lisna Efiyanti, Karakteristik Dan Potensi Pemanfaatan Asap Cair Kayu Trema, Nani, Merbau, Matoa Dan Kayu Malas, Penelitian Hasil Hutan, 2018: 36 (3): 219-238.
  33. Alpian , Tiberius Agus Prayitno , Johanes Pramana Gentur Sutapa , Budiadi, Kualitas Asap Cair Batang Gelam (Melaleuca sp), Jurnal Penelitian Hasil Hutan, 2014: 32 (2): 83-92.
  34. Andriani, Y, Habsah Mohamad, M.N.I, Kassim., N.D. Rosnan., D.F. Syamsumir., J.Saidin., et al , Evaluation on Hydnophytum formicarum Tuber from Setiu Wetland (Malaysia) and Muara Rupit (Indonesia) for Antibacterial and Antioxidant activities and anti-cancer Potency against MCF-7 and HeLa Cell. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 2017: 7(9):30-37.
  35. Rahmawati, F., Siti Harnina Bintari , Studi Aktivitas Antibakteri Sari Daun Binahong (Anredera cordifolia) Terhadap Pertumbuhan Bacillus cereus Dan Salmonella enteritidis, Unnes Journal of Life Science, 2014: 3(2): 103-111.
  36. Dewi, M.K., Evie Ratnasari, Guntur Trimulyono., Aktivitas Antibakteri Ekstrak Daun Majapahit (Crescentia cujete) terhadap Pertumbuhan Bakteri Ralstonia solanacearum Penyebab Penyakit Layu, LenteraBio , 2014: 3 (1): 51–57.
  37. Zakki, M., Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Cathechin Teh Putih Terhadap Streptococcus Sanguinis, ODONTO Dental Journal, 2017: 4 (2): 108-113.
  38. Andriani, Y., Habsah Mohamad, Kesaven Bhubalan, M.Iqmal Abdullah, Hermansyah Amir., Phytochemical Analyses, Anti Bacterial And Anti-Biofilm Activities Of Mangrove-Associated Hibiscus tiliaceus Extracts And Fractions Againts Pseudomonas aeruginosa, Journal of Sustainability Science and Management (JSSM) , 2017: 12 (2): 45-51.
  39. Sya’di, Y.K., Endang Sutriswati Rahayu, Muhammad Nur Cahyanto, Pemanfaatan Hasil Fermentasi Whey Tahu Menggunakan Isolat Pediococcus Acidilactici F11 Sebagai Alternatif Koagulan Pada Pembuatan Tahu, Jurnal Ilmiah Teknosains, 2015: 1 (1 ): 7-13.