Main Article Content

Abstract

 


Organic fertilizer is a type of fertilizer derived from natural materials such as plant and animal residues that have undergone specific processing. One form of this is Liquid Organic Fertilizer (LOF), which is typically made from vegetable waste and is easy to produce. The production process of LOF is carried out naturally through fermentation, during which plant residues and animal waste decompose. The main goal of producing LOF is to convert kitchen or household waste into a useful product. This process also aims to identify the most effective method for producing liquid fertilizer by utilizing household organic waste as the main material, enhanced with the addition of EM4 (Effective Microorganisms 4).


 

Keywords

POC Pupuk organik EM4

Article Details

How to Cite
Miqdat, P. (2025). PEMANFAATAN LIMBAH DAPUR MENJADI PUPUK ORGANIK CAIR (POC) UNTUK DILINGKUNGAN MASYARAKAT RW 03 KELURAHAN JEMBATAN KECIL. TRIBUTE: JOURNAL OF COMMUNITY SERVICES, 6(2), 182–188. https://doi.org/10.33369/tribute.v6i2.44179

References

  1. Anggraeni, Q. M. S. (2025). Pengolahan Limbah Dapur Menjadi Pupuk Organik Cair Sebagai Sumber Nutrisi Bagi Tanaman di Kelurahan Urangagung. abdimesin, 5(1) : 44-51.
  2. Asmawanti, S. D., Riski , M. H., Cibro, R. J., dan Ilahi, F. R. 2022. “Pemanfaatan Limbah Dapur Sebagai Pupuk Organik Cair (POC) untuk Budidaya Tanaman dilingkungan Pekarangan Masyarakat Kelurahan Surabaya Kecamatan Sungai Serut”. Tribute: Journal Of Community Services ,3(2) : 101-107.
  3. Fanny, T. A. Lestari, W dan Dalimunthe, V. A. (2022) ‘Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Molase Terhadap Pertumbuhan Vegetatif Tanaman Cabai Merah (Capsicum annuum L.)’, Jurnal Mahasiswa Agroteknologi (JMATEK), 3(1), pp. 26.
  4. Glio, M. Tosin. 2015. “Pupuk Organik & Pestisida Nabati No. 1 ala Tosin Glio”. PT. Ago Media Pustaka. Jakarta.
  5. Marjenah, Kustiawan, W. Nurhiftiani, L. (2017) ‘Pemanfaatan Limbah Kulit Buah-Buahan Sebagai Bahan Baku Pembuatan Pupuk Organik Cair’, Ulin-JH Trop, 1(2), pp. 121.
  6. Marjenah, M., Kustiawan, W., Nurhiftiani, I., Sembiring, K. H. M., dan Ediyono, R. P. 2018. Pemanfaatan limbah kulit buah-buahan sebagai bahan baku pembuatan pupuk organik cair. ULIN: Jurnal Hutan Tropis.1(2).
  7. Marpaung, A. E. (2018). Pemanfaatan jenis dan dosis pupuk organik cair (poc) untuk meningkatkan pertumbuhan dan hasil sayuran kubis. Jurnal Agroteknosains.1(2).
  8. Nur, T., Noor, A. R., dan Elma, M. 2016. Pembuatan pupuk organik cair dari sampah organik rumah tangga dengan bioaktivator EM4 (Effective microorganisms). Konversi.5(2) : 44-51.
  9. Choirunnisa, J. P., dkk. 2024. Implementasi Pertanian Berkelanjutan melalui Pembuatan Pupuk Organik Cair di Karot, Kabupaten Manggarai. Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat. 10 (3): 297-304.
  10. Putra, B. W. R. I. H., dan Ratnawati, R. 2019. Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Limbah Buah Dengan Penambahan Bioaktivator Em4. Jurnal Sains dan Teknologi Lingkungan. 11(1) : 44-56.