Main Article Content

Abstract

Many natural components are currently being looked for as substitute feed additives in broiler feed and drinking water to increase the effectiveness and quality of broiler production. Pandan leaves are one possible herbal component. The study's goal was to determine the optimal pandan infusion dosage for broiler carcasses, abdominal fat deposition. In this study, one hundred broiler aged one day were divided into 4 treatments and 5 replicates using a completely randomized design (CRD). The trial lasted four weeks in the Payakumbuh State Agricultural Polytechnic production laboratory's broiler stage cage.  Twenty broilers per treatmnets were given pandan leaf infusa to drinking water. The four tretamnets were as follows:  no additon of pandan infusion (A0), 1% addition (A1), 2% addition (A2) and; 3% addition (A3). The findings demonstrated that the research variables were not significantly impacted (P̃ > 0.05) by the addition of pandan leaf infusa to drinking water. The percentage of carcass ranged from 66.52% to 71.56%, and the percentage of abdominal fat ranged from 0.92% to 0.77%. These findings lead to the conclusion that adding up to 3% of leaf infusion to drinking water did not improved carcass and abdominal fat deposition.

Article Details

References

  1. Ananda, S., A. Hifizah, K. Kiramang, M. A. Jamili, A. Mutmainna, dan Rismawati. 2023. Profil organ dalam broiler dengan penambahan probiotik Effective Microorganism-4 (EM-4) dalam air minum. Journal of Livestock and Animal Health 6(1): 21–27.
  2. Anwar, P., J. Jiyanto, dan M. A. Santi. 2019. Persentase karkas, bagian karkas dan lemak abdominal broiler dengan suplementasi andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC) di Dalam Ransum. Ternak Tropika 20(2): 172–178.
  3. Auza, F. A., R. Badaruddin, P. Dhian-Isnaeni, A. B. Kimestri, H. Kendari, J. H. E. A. Mokodompit, K., Hijau, B. Tridharma, dan S. Tenggara. 2023. Profil organ pencernaan, kualitas karkas dan potongan bagian karkas ayam broiler yang diberi tepung daun mengkudu (Morinda citrifolia Linn) fermentasi sebagai imbuhan pakan terhadap profile of digestive organs, carcass quality and percentage of carcass parts of broiler. Jurnal Galung Tropika, 12(1): 71–81.
  4. Etik, Anggraeni, dan E. Dihansih. 2021. Persentase karkas dan giblet ayam broiler. Jurnal Peternakan Nusantara, 7(2): 107–116.
  5. Fati, N., R. Siregar, dan U. M. Lutfi. 2019a. Pengaruh pemberian infusa daun bangun-bangun (Coleus amboinicus, Lour) terhadap performa broiler. Journal of Livestock and Animal Health, 2(1): 5–9.
  6. Fati, N., R. Siregar, dan S. Sujatmiko. 2018. Pengaruh pemberian ekstrak daun bangun-bangun (Coleus amboinius, l)terhadap persentase karkas dan organ fisiologis broiler. 17: 42–56.
  7. Fati, N., R. Siregar, dan S. Sujatmiko. 2019b. Addition of Coleus amboinicus, L leaf’s extract in ration to percentage of carcass, abdominal fat, liver and heart broiler. Eksakta, 20(1): 1–9.
  8. Fauzi, M., I. Siska, dan Infitria. 2023. Pengaruh penggunaan air rebusan daun sirih (Piper battle) terhadap bobot hidup, persentase karkas dan persentase lemak abdominal broiler. Green Swarnadwipa, 12(2): 264–270.
  9. Horhoruw, W. M., dan R. Rajab. 2019. Bobot potong, karkas, giblet dan lemak abdominal ayam broiler yang diberi gula merah dan kunyit dalam air minum sebagai feed additive. Agrinimal, 7(2): 53–58.
  10. Londok, J. J. M. R., J. E. G.,Rompis, dan C. Mangelep. 2016. Kualitas karkas ayam pedaging yang diberi ransum mengandung limbah sawi. Zootec 37(1): 1. DOI: 10.35792/zot.37.1.2017.13501
  11. Mistiani, S., K. A. Kamil, dan D. Rusmana. 2020. Pengaruh tingkat pemberian ekstrak daun burahol (Stelechorpus burahol) dalam ransum terhadap bobot organ dalam ayam broiler. JNTTIP 2(1): 42–50.
  12. Nilawati, N., dan A. Gustian. 2023. Persentase hati, jantung, dan lemak abdominal broiler dengan pemberian serbuk pinang dalam ransum. Wahana Peternakan, 7(2): 126–134.
  13. Nono, F., D. L. Yulianti, dan A. T. N. Krisnaningsih. 2017. Pengaruh penggunaan ramuan herbal sebagai feed additive terhadap in come over feed cost ayam broiler. Jurnal Sains Peternakan 5(2): 100–105.
  14. Pompeu, M. A., L. F. L. Cavalcanti, dan F. L. B. Toral. 2018. Effect of vitamin E supplementation on growth performance, meat quality, and immune response of male broiler chickens: A meta-analysis. Livestock Science Elsevier B.V. 208 (October 2017): 5–13.
  15. Prasetya, S., R. B. Lestari, dan R. Perkasa. 2023. Pengaruh pemberian air infusa daun sekentut (Paederia foetida) dalam air minum terhadap organ dalam dan lemak abdominal ayam broiler. Jurnal Peternakan Borneo, 2(1): 11–17.
  16. Pratama, W., Jiyanto, dan P. Anwar. 2021. Pengaruh pemberian ekstrak jahe emprit (Zingiber officinale) dalam air minum terhadap organ dalam broiler. Jurnal Green Swarnadwipa 10(3): 530–535.
  17. Putnam, P. 1991. Handbook of Animal Science. Academy Press, San Diego.
  18. Ramaiyulis, Mairizal, Salvia, N. Fati, dan T. Malvin. 2023. Effects of dietary catechin uncaria gambir extract on growth performance, carcass characteristics, plasma lipids, antioxidant activity and nutrient digestibility in broiler chickens. International Journal of veterinary science, 12(2): 169–174.
  19. Rembo, E., M. A. D. Uran, dan I. Guru. 2024. Pengaruh pemberian larutan Daun tempuyung (Sonchus arvensis) terhadap persentase karkas. Jurnal Teknologi Peternakan, 1(1): 25–29.
  20. Rudi, S. N. Rahmatullah, dan A. Ismanto. 2021. Pengaruh pemberian infusa daun tambora (Ageratum conyzoides l) terhadap kualitas karkas ayam broiler. Jurnal Peternakan Lingkungan Tropis, 4(1): 43–53.
  21. Salam, S., A. Fatahilah, D. Sunarti, dan I. Isroli. 2013. Berat karkas dan lemak abdominal ayam broiler yang diberi tepung jintan hitam (Nigella sativa) dalam ransum selama musim panas. Sains Peternakan, 11(2): 84.
  22. Sukmaningsih, T., dan A. H. D. Rahardjo. 2019. Pengaruh pemberian campuran probiotik dan herbal terhadap penampilan karkas dan kualitas fisik ayam broiler. Nuklues Peternakan, 6: 88–95.
  23. Suryani, C. L., S. Tamaroh, A. Ardiyan, dan A. Setyowati. 2017. Aktivitas antioksidan ekstrak etanol daun pandan (Pandanus amaryllifolius) dan fraksi-fraksinya. Agritech 37(3): 271–279.
  24. Timur, V., M. Herawati, B. L. Syaefullah, dan E. Bachtiar. 2020. Mortalitas dan profil organ dalam ayam kampung yang diberi fitobiotik nanoenkapsulasi minyak buah merah (Pandanus conoideus). Jurnal Triton, 11(1): 16–23.