Main Article Content
Abstract
Limbah buah dapat dimanfaatkan sebagai bahan baku pembuatan ekoenzim. Selama ini limbah buah biasanya hanya dimanfaatkan sebagai bahan baku kompos, padahal banyak cara pemanfaatan limbah yang dapat menghasilkan beragam produk untuk keperluan sehari-hari. Tujuan kegiatan pengabdian ini untuk menyebarkan teknik sederhana pemanfaatan limbah rumah tangga yaitu fermentasi limbah buah menjadi ekoenzim. Kegiatan Pengabdian pada Masyarakat (PPM) ini dilakukan oleh tim Kewirausahaan Fakultas Pertanian Universitas Bengkulu. Kegiatan diawali dengan penjelasan materi tentang ecoenzim, pemanfaatannya dalam kehidupan sehari-hari dan praktek pembuatan ekoenzim skala rumah tangga. Evaluasi menunjukkan peningkatan pengetahuan masyarakat tentang ekoenzim. Peserta umumnya tertarik menerapkan teknologi pembuatan ekoenzim untuk pengolahan limbah buah di rumah masing-masing.
Keywords
Article Details
Copyright (c) 2024 mimi sutrawati; Atra Romeida, Guswarni Anwar
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree with the following terms:- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC BY-SA) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
- This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
- Astuti, A. P., Tri, E., Maharani, W., (2020) Semarang, U. M., Semarang, U. M., Semarang, U. M., & Gula, V. (n.d.). Pengaruh Variasi Gula Terhadap Produksi Ekoenzim Menggunakan Limbah Buah Dan Sayur. 470–479.
- Wen, Low C, R. Leong Zhi Ling, and S.S. Teo. (2021). Effective Microorganisms in Producing EcoEnzyme from Food Waste for Wastewater Treatment. Appl. Microbiol. Theory & Technol., pp. 28–36, 2021, doi: 10.37256/amtt.212021726.
- Juniartini, N. L. P. (2020). Pengelolaan Sampah Dari Lingkup Terkecil dan Pemberdayaan Masyarakat sebagai Bentuk Tindakan Peduli Lingkungan. Jurnal Bali Membangun Bali, 1(1), 27–40. https://doi.org/10.51172/jbmb.v1i1.106.
- Pratamadina, E., Wikaningrum, T. (2022). Potensi Penggunaan Eco Enzyme pada Degradasi Deterjen dalam Air Limbah Domestik. J. Serambi Engineering. 7(1):2722-2728.
- Rochyani, N. R., L. Utpalasari, and I. Dahliana. (2020). Analisis Hasil Konversi Eco Enzyme Menggunakan Nenas (Ananas comosus ) Dan Pepaya (Carica papaya L.). J. Redoks, 5(2):135 doi:10.31851/redoks.v5i2.5060.
- Wang, Z, X., Yu, J. Li, J. Wang, and L. Zhang. (2016). The use of biobased surfactant obtained by enzymatic syntheses forwax deposition inhibition and drag reduction in crude oil pipelines. Catalysts, 6(5). doi: 10.3390/catal6050061.
References
Astuti, A. P., Tri, E., Maharani, W., (2020) Semarang, U. M., Semarang, U. M., Semarang, U. M., & Gula, V. (n.d.). Pengaruh Variasi Gula Terhadap Produksi Ekoenzim Menggunakan Limbah Buah Dan Sayur. 470–479.
Wen, Low C, R. Leong Zhi Ling, and S.S. Teo. (2021). Effective Microorganisms in Producing EcoEnzyme from Food Waste for Wastewater Treatment. Appl. Microbiol. Theory & Technol., pp. 28–36, 2021, doi: 10.37256/amtt.212021726.
Juniartini, N. L. P. (2020). Pengelolaan Sampah Dari Lingkup Terkecil dan Pemberdayaan Masyarakat sebagai Bentuk Tindakan Peduli Lingkungan. Jurnal Bali Membangun Bali, 1(1), 27–40. https://doi.org/10.51172/jbmb.v1i1.106.
Pratamadina, E., Wikaningrum, T. (2022). Potensi Penggunaan Eco Enzyme pada Degradasi Deterjen dalam Air Limbah Domestik. J. Serambi Engineering. 7(1):2722-2728.
Rochyani, N. R., L. Utpalasari, and I. Dahliana. (2020). Analisis Hasil Konversi Eco Enzyme Menggunakan Nenas (Ananas comosus ) Dan Pepaya (Carica papaya L.). J. Redoks, 5(2):135 doi:10.31851/redoks.v5i2.5060.
Wang, Z, X., Yu, J. Li, J. Wang, and L. Zhang. (2016). The use of biobased surfactant obtained by enzymatic syntheses forwax deposition inhibition and drag reduction in crude oil pipelines. Catalysts, 6(5). doi: 10.3390/catal6050061.