Main Article Content

Abstract

Sugarcane bagasse is one of the potential biomass as raw material for bioethanol production. This study aims to determine the effect of  concentration and type of yeast on the characteristics of bioethanol produced from bagasse bagel delignified with a mixture of NH4OH-NaOH in a ratio of 1:20. This study uses a Completely Randomized Design (CRD) with 2 factors: yeast concentration (0.4%, 0.6% and 0.8%) and the type of yeast (tape yeast and bread yeast). The results of this study indicate that Bioethanol levels increase with increasing yeast concentration. The highest levels of bioethanol were obtainedat  the use of  0.8% bread yeast, ie 14.16%

Article Details

Author Biography

Devi Silsia, Dept of Agricultural Technology, Faculty of Agricultural, University of Bengkulu

assistant professor
How to Cite
Maryana, T., Silsia, D., & Budiyanto, B. (2020). EFFECT OF YEAST CONCENTRATION AND TYPE ON BIOETHANOL PRODUCTION FROM SUGARCANE BAGASSE. Jurnal Agroindustri, 10(1), 47–56. https://doi.org/10.31186/j.agroindustri.10.1.47-56

References

  1. Badan Standar Nasional. 2009. SNI 3565:2009 Etanol Nabati. Jakarta.
  2. Hermiati, E., D. Mangunwidjaja, T.C. Sunarti, O.Suparno dan B. Prasetya. 2010. Pemanfaatan Biomassa Lignoselulosa Ampas Tebu Untuk Produksi Bioetanol. Jurnal Litbang Pertanian, 29(4): 121-130
  3. Irvan., P. Prawati, dan B. Trisakti. 2015. Pembuatan Bioetanol dari Tepung Ampas TebuMelalui Proses Hidrolisis Termal dan Fermentasi: Pengaruh pH, Jenis Ragi dan Waktu Fermentasi. J. Teknik Kimia. 4(2) : 27-31.
  4. Khodijah,S., dan A. Abtokhi. 2015. Analisis Pengaruh Variasi Persentase Ragi (Saccharomyces Cerevisiae) Dan Waktu Pada Proses Fermentasi Dalam Pemanfaatan Duckweed (Lemna Minor) Sebagai Bioetanol. Jurnal Neutrino. 7 (2) : 71-76
  5. Kuniawan, T. B., S. H. Bintari, dan R. Susanti. 2014. Efek Interaksi Ragi Tape dan Ragi Rogi Terhadap Kadar Bioetanol Ketela Pohon (Manihot Utilissima, Pohl) Varietas Mukobat. J. Biologi dan Biologi Education. 6(2) : 152-160.
  6. Luwihana, S., E. S. Rahayu, S. Sudarmadji, dan K. Rahayu. 2004. Produksi Asam Asetat oleh Sel Actobacter pasteurianus INT-7 Amobil pada Variasi Konsentrasi Etanol. Agritech 24 (2) : 70-73
  7. Nasrun, Jalaluddin, dan Mahfuddhah. 2015. Pengaruh Jumlah Ragi dan Waktu Fermentasi Terhadap Kadar Bioetanol yang Dihasilkan dari Fermentasi Kulit Pepaya. J. Teknologi Kimia. 4(2) : 1-10.
  8. Novia, A.Windarti, dan Rosmawati. 2014. Pembuatan Bioetanol Dari Jerami Padi Dengan Metode Ozonolisis – Simultaneous Saccharification And Fermentation (SSF). Jurnal Teknik Kimia. 20(3): 38-38.
  9. Novitasari, C, D., A. Ani, dan R. Ekawati. 2012. Pemanfaatan Limbah Ampas Tebu (Bagasse) untuk Produk Bioetanol melalui Proses Sakarifikasi dan Fermentasi Serentak. Pelita 8(2): 65-74.
  10. Oktaviani, M. Fajriutami, T. dan Hermiati, E. 2016. Produksi Etanol dari Ampas Tebu Terdelignifikasi Alkali Melalui Proses Sakarifikasi dan Fermentasi Serentak. Prosiding Seminar Nasional Inovasi dan Aplikasi di Industri (Seniati). B45 – B51.
  11. Pelzar, M., dan Chan. 1998. Dasar-Dasar Mikrobiologi. Jakarta. Universitas Indonesia Press.
  12. Putri, L.S.E., dan D. Sukandar. 2008. Konversi Pati Ganyong (Canna Edulis Ker.) Menjadi Bioetanol melalui Proses Asam dan Fermentasi. Biodiversitas. 9(2):112-116.
  13. Putri, M., M. Salim, dan E. Mardiah. 2018. Pengaruh Penambahan NaOH-NH4OH untuk Produksi Bioetanol Dari Ampas Tebu dengan Metode Simultaneous Saccharification Fermentation (SSF). https://www.researchgate.net/publication/330008675.
  14. Setiati, R., D. Wahyuningrum, S. Siregar dan T. Marhaendrajana. 2016. Optimasi Pemisahan Lignis Ampas Tebu dengan Menggunakan Natrium Hidroksida. Ethos (Jurnal Penelitian dan Pengabdian Masyarakat). 4(2) : 257-264.
  15. Wijaya, I. M. A. S., I. G. K. A. Arthawan, dan A. N. Sari. 2012. Potensi Nira Kelapa Sebagai Bahan Baku Bioetanol. J. Bumi Lestari. 12(1) : 85-92.