UTILIZATION OF KERNEL OIL LOSSES (PALM KERNEL OIL) AS ROW MATERIAL FOR MAKING SOLID BATH SOAP

Melki Edo Sinabang(1), Hasan Basri Daulay(2), Bosman Sidebang(3), Devi Silsia(4),
(1) Universitas Bengkulu, Indonesia
(2) , Indonesia
(3) , Indonesia
(4) , 

Abstract


Processing of palm kernels at the kernel station of the palm oil mill still has a loss of kernel oil in the bulk silo kernel. This oil can be used as a raw material for solid soap. This study aims to determine the characteristics of solid soap resulting from core oil losses in terms of physical, chemical and organoleptic parameters and to obtain the right concentration of NaOH and fragrance oil volume to produce solid soap according to SNI 06-3532-2016. This study used a completely randomized design (CRD) with 2 factors, namely the concentration of NaOH and the amount of fragrance oil. The variables observed were water content test, foam stability, free alkaline content, pH level, and organoleptic test. Solid soap characteristics are : moisture content 10.22% - 39.17%, foam stability 45.93% - 69.4%, free alkaline content 0.16% - 0.42%, pH 9 , 86 - 13,31. Panelist acceptance rates for texture 3 - 4.05, color 3.3 - 4.05, aroma 3.1 - 3, 85 and oerall 3.35 - 4, 05.Soaps made with 20% NaOH and 2 ml fragrance oil has met SNI 06-3532-2016


Keywords


Palm Kernel Oil; Solid Bath Soap; Fragrance Oil

References


Baiq, R. M. 2014. Pengaruh Konsentrasi NaOH Terhadap Kualitas Sabun Padat Dari Minyak Kelapa (Cocos Nucifera) yang Ditambahkan Sari Bunga Mawar (Rosa L.). Jurnal pendidikan kimia. 1(2): 41-46.

Barel, A. O. M. Paye and H. Maibach. 2014. Handbook of Cosmetic Science and Technology. 3rd ed. Informa Healthcare USA, Inc. New York. 6: 485-491 hal.

BSN. 2016. SNI 06-3532-2016. Sabun Mandi Padat. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta.

Fathoni, D. 2019. Kajian Pembuatan Sabun Mandi Cair Dari Campuran CPO dengan Penambahan Minyak Atsiri Jeruk Kalamansi. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Bengkulu, Bengkulu.

Hambali. E., T. Bunasor dan G. Kusuma. 2005. Aplikasi Dietanolamida dari Asam Laurat Minyak Inti Sawit Pada Pembuatan Sabun Transparan. Jurnal Teknologi Industri Pertanian. 15(2): 46-53.

Hasibuan, H. A., D. Siahaan dan Sunarya. 2012. Kajian Karakteristik Minyak Inti sawit Indinesia dan Produk Fraksinasinya Terkait dengan Amandemen Standar CODEX. Jurnal Standarisasi. 14 (2): 98-104.

Naomi, P., Gaol, A. M dan Toha, Y. 2013. Pembuatan Sabun Lunak dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau dari Kinetika Reaksi Kimia. Jurnal Teknik Kimia. 2 (19): 42-48.

Pascal, P. 2019. Pembuatan Sabun Padat dari CPO dan Minyak Zaitun dengan Penambahan Ekstrak Daun Kopi. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Bengkulu, Bengkulu.

Prasetiyo, A. 2020. Formulasi Sabun Padat Transparan dari Minyak Inti Sawit. Jurnal Jamu Indonesia. 5(2): 39-44.

Prihanto, A dan B. Irawan. 2018. Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Mandi. Jurnal Metana. 14(2): 54-59.

Qisti, R. 2009. Sifat Kimia Sabun Transparan Dengan Penambahan Madu Pada Konsetrasi Yang Berbeda. Skripsi. Jurusan Teknologi Hasil ternak. Fakultas Peternakan. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Sadiyah, N. 2018. Formulasi Sabun Mandi Padat Berbasis Minyak Biji Kapuk Randu (Ceiba pentandra Gaertn) Dengan Penambahan Jasmine Oil. Jurnal Inovasi Teknik Kimia. 3(2): 8-14.

Sukeksi, L., M. Sianturi dan L. Setiawan. 2018. Pembuatan Sabun Trasnsparan Berbasis minyak kelapa dengan penambahan ekstarak buah mengkudu (morinda citrifolia) sebagai bahan antioksidan. Jurnal Teknik Kimia. 7(2): 33-39.

Suwito. 2013. Tingkat Penerimaan Panelis Terhadap Sifat Organoleptik Sabun Trasnparan yang Diformulasikan dari Minyak Sawit dengan Penambahan Pewarna dan Pewangi. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Riau. Riau.

Ulfah, M., A. Ruswanto dan Ngatirah. 2016. Karakteristik Minyak ampuran dari Red Palm Oil dengan Palm Kernel Olein. Agritech. 36 (2) :145-151.

Widyasanti, A., D. Nugraha dan D. Rohdian. 2017. Pembuatan Sabun Padat Transparan Berbasis Bahan Minyak Jarak (Castrol oil) Dengan Penambahan Bahan Aktiv Ekstrak Teh Putih (Camelia Sinesis). Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian. 1(2): 140-151.




DOI: https://doi.org/10.31186/j.agroindustri.11.1.32-42

Article Metrics

 Abstract Views : 0 times
 PDF (Bahasa Indonesia) Downloaded : 0 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Indexed by: