Main Article Content

Abstract

The  aim of this study was  to evaluate the effect of feeding fermented   palm oil sluge and critical amino acid (CAA) ; methyonine, lysine, and tryptophan supplementation on diet to performance, egg internal quality and egg cholesterol level. The research design used was  complety randomized design with 4 teatments  with 80 layer;  each treatment consists of  P0 ; the control diet, without addition of critical amino acid.  P1 ; the diet contains of 50% critical amino acid (P1:50% (Lys 404.5 mg/kg ; Met 250 g/kg ; Trp 90,5 gr), P2: suplementasi 75% (Lys 606,75 mg/kg; Met 375,75 mg/kg; Trp 137,75 mg/kg), P3: suplementasi 100% (Lys 809 mg/kg; Met 501 mg/kg; Trp 90.5mg/kg) on diet.. Variable 0bserved were feed comsumption, feed conversi, egg weight, egg production, yolk colour, yolk index, albumen index, shell thickness, air cell and egg cholesterol level  that feeding 100% supplementation consisting of (Lys 809 mg/kg; Met 501 mg/kg; Trp 90.5 mg/kg) significantly (P<0.05).  In conclutions, P3 (Lys 809 mg/kg; Met 501 mg/kg; Trp 90.5 mg/kg)  teatment group was significant on yolk colour, yolk index, albumen index, air cell and cholesterol level. 

Keywords

fermentation of sludge of palm oil critical amino acid egg quality and egg cholesterol

Article Details

How to Cite
Fenita, Y., & Kaharuddin, D. (2011). PENGARUH LUMPUR SAWIT FERMENTASI DENGAN SUPLEMENTASI ASAM AMINO LISIN, METIONIN, TRIPTOPAN SELAMA PRODUKSI TERHADAP PERFORMANS DAN KUALITAS INTERNAL SERTA KADAR KOLESTEROL TELUR AYAM RAS. Jurnal Agroindustri, 1(2), 115–123. https://doi.org/10.31186/j.agroindustri.1.2.115-123

References

  1. Bernes, D.M.C.C Calvert and K.C. Klasing.1995. Methionin defeciences protein and sistim but not RNA acylation in muscles of chick. J. Anim. Sci. 5 : 1198.
  2. Bell, D.D and William D.W. JR. 2001. Commercial Chicken Meat and Egg Productivity. Kluwer Academi Publisher. Massachusetts. USA.
  3. Direktorat Jendral Gizi Departemen Kesehatan RI. 1989. Daftar Komposisi Bahan Makanan. Bharata, Jakarta.
  4. Fenita, Y., U. Santoso, H. Prakoso dan Iryun. 2009. Pemanfaatan Lumpur Sawit Fermentasi dengan Suplementasi Asam Amino Kritis dan Enkapsulasi Minyak Ikan Lemuru terhadap Performans Produksi dan Kualitas Telur. Laporan Penelitian, Hibah Kompetitif Penelitian Sesuai Prioritas Nasional Batch II Tahun 2009. Fakultas Pertanian, Universitas Bengkulu. Bengkulu.
  5. Fenita, Y., U. Santoso, H. Prakoso dan Iryun. 2010. Pemanfaatan Lumpur Sawit Fermentasi dengan Neurospora sp terhadap Performans Produksi dan Kualitas Telur. Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan. Bogor
  6. Keshavarz, K. 2003. Effects of reducing dietary protein, metionine, choline, folic acid, and vitamin B12 during the late stages of the egg production cycle on performance and eggshell quality. Poultry Science 82:1407–1414.
  7. Lesson, S. and J.D. Summers. 2001. Nutrition of The Chicken. 4 th ed. United Books. Guelp, Ontario. Canada.
  8. Mirwandhono. 2004. Pemanfaatan hidrolisat tepung kepala udang dan limbah kelapa sawit yang difermentasi dengan Aspergillus niger, Rhizhopus oligosporus dan Thricoderma viridae dalam ransum ayam pedaging. USU Press, Medan.
  9. North, M. O. and D. D. Bell. 1990. Commercial Chicken Production manual. 4th ed. An Avi Book, New York.
  10. Nuraini, H. Abbas, Sabrina, Y. Rizal dan E. Martinelly. 2006. Campuran ampas sagu dan enceng gondok yang difermentasi dengan Norospora crassa. Phytophatologi 84 ; 398-405.
  11. Nuraini, Sabrina dan S.A. Latif 2008a. Peforma ayam dan kualitas telur yang menggunakan ransum mengandung onggok fermentasi dengan Neurospora crassa. Media Peternakan. Volume : 195-201.
  12. Nuraini, Sabrina dan S.A. Latif. 2008b, Potensi Neuraspora crassa dalam meningkatkan kualitas onggok menjadi pakan kaya ?-karoten. Laporan Hibah Bersaing Tahap I. Lembaga Penelitian Univ. Andalas, Padang.
  13. Purwadaria, T., AP. Sinurat, Supriyati, H. Hamid, dan I.A.K. Bintang. 1998. Evaluasi nilai gizi lumpur sawit fermentasi dengan Aspergillus niger setelah proses pengeringan dengan pemanasan. J. Ilmu Ternak Vet. 4 (4) : 257-263).
  14. Safaa, H.M at al., 2008. Effects of The Levels Of Metionine, Linoleic Acid, and Added Fat In The Diet On Productive
  15. Performance and Egg Quality Of Brown Laying Hens In The Late Phase Of Production. Poultry Science 87(8):1595-602.
  16. Sarwono, B. 1994. Pengawetan dan Pemanfaatan Telur. Penebar Swadaya, Jakarta.
  17. Sinurat, A. Purwadaria, P. Kataren, D. Zainuddin dan I.P. Kompiang. 2000. Pemamfaatan lumpur sawit untuk ransum unggas : 1. Lumpur sawit kering dan produk fermentasinya sebagai bahan pakan ayam broiler. JITV. 5(2) ; 107-112.
  18. Sinurat, A.P 1998. Pemanfaatan lumpur sawit untuk bahan pakan unggas. Buletin ilmu Peternakan Indonesia. Vol 13(2)39-47.
  19. Sonaiya, E.B 1995. Feed resources for smallholder poultry in Nigeria. World Anim. Rev. 82: 25-33.
  20. Stadelman, W.J. and O.J. Cotterill. 1977. Egg Science and Technology. The 2nd Edition. The AVI Publ. Co. Inc. West Port. Connecticut, New York.
  21. Sudaryani, T. 1996. Kualitas Telur. Penebar Swadaya. Jakarta.
  22. Udedibie, A.B.I. dan C.C. Opara. 1998. Responses of growing of broiler and laying hens to the dietary inclusion of leaf meal from Alchornia Cordifilia. Animal Feed sci. and Tech, 71: 157-164.
  23. Wahyu, J. 1997. Ilmu Nutrisi Unggas. Cetakan ke-4. Gadjah Mada University Press, Yogyakarta.
  24. Winarno, F. G. 2002. Penanganan Telur. M-Brio Press, Bogor.