Main Article Content
Abstract
Article Details
The author who submits the manuscript must understand and agree that Jurnal Sain Peternakan Indonesia holds the copyrights published. Copyright includes rights to reproduce, distribute and sell every part of journal articles in all forms and media. This is a copyright transfer form (Download) signed by the corresponding author.
All articles published in Open Access will be immediately and permanently free for everyone to read and download. We are continuously working with our author communities to select the best choice of license options, currently being defined for this journal as follows:
• Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA)
Jurnal Sain Peternakan Indonesia is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format
Adapt — remix, transform, and build upon the material
for any purpose, even commercially.
The licensor cannot revoke these freedoms if you follow the license terms.
References
- Amin, M., S. D. Hasan, O. Yanuarianto, M. Iqbal dan I. W. Karda. 2016. Peningkatan kualitas jerami padi menggunakan teknologi amoniasi fermentasi. J. Ilmu dan Teknologi Peternakan Indonesia 2 (1) : 96-103.
- AOAC, 2005. Official Methods of Analysis (18th Ed). Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg.
- De Vries, R.P. dan J.A.A.P. Visser. 2001. Aspergillus enzymes involved in degradation of plant cell wall polysaccharides. J. Microbiology and Molecular Biology Reviews 65 (4): 497-552.
- Despal. 2000. Kemampuan komposisi kimia dan kecernaan in vitro dalam mengestimasi kecernaan in vivo. Media Peternakan 23 (3): 84 – 88.
- Itelima, J., F. Onwuliri, E. Onwuliri, I. Onyimba and S. Oforji. 2013. Bio-ethanol production from banana, plantain and pineapple peels by simultaneous saccharification and fermentation process. Int. J. Environ. Sci. Dev. 4: 213-216.
- Komar, A. 1984. Teknologi Pengolahan Jerami Sebagai Makanan Ternak. Yayasan Dian Grahita, Bandung.
- Mirni, L., Puspaningsih, N. N. T., Chusniati, S. 2006. Penggunaan bakteri xilanolitik asal rumen sebagai inokulum pada jerami padi sebagai upaya peningkatan mutu pakan ternak ruminansia. Lembaga Penelitian. Universitas Airlangga, Surabaya. (Tidak Dipublikasikan).
- Nurhayati., Nelwida dan Berliana. 2014. Pengaruh tingkat yogurt dan waktu fermentasi terhadap kecernaan in vitro bahan kering, bahan organik, protein, dan serat kasar kulit nanas fermentasi. Buletin Peternakan 38 (3): 182-188.
- Perlman, D. 1979. Annual Reports on Fermentation Processes, Volume 3. Academic Press, New York.
- Stanbury, P.F., and A. Whitaker. 1984. Principle of Fermentation Technology. Pergamon Press Ltd, Oxford.
- Steel, R. G. D. dan J. H. Torrie. 1991. Prinsip dan Prosedur Statistika Suatu Pendekatan Biometrik (Terjemahan : B. Sumantri). Gramedia, Jakarta.
- Syananta, F. P. 2009. Uji Sifat Fisik Wafer Limbah Sayuran Pasar dan Palatabilitasnya pada Ternak Domba. Institut Pertanian Bogor, Bogor. (Skripsi Sarjana Peternakan).
- Tampoebolon, B. I. M. 2015. Peningkatan Kualitas Jerami Padi melalui Teknologi Fermentasi Menggunakan Mikroba Pencerna Serat dari Rayap (Cryptotermes sp.). Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta. [Desertasi].
- Tilley, J. M. A. dan Terry R.A. 1963. A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. J. Brit. Grassland 18 : 104-111.
- Utomo, R. 2015. Konversi Hijauan Pakan dan Peningkatan Kualitas Bahan Pakan Berserat Tinggi. Gadjah Mada University Pres, Yogyakarta.
- Valdebenito, F., M. Pereira, G. Ciudad, L. Azocar, R. Briones, G. Chinga dan Carrasco. 2016. On the nano fibrillation of corn husks and oat hulls fibres. J. Industrial Crops and Products 95 : 528-534.
References
Amin, M., S. D. Hasan, O. Yanuarianto, M. Iqbal dan I. W. Karda. 2016. Peningkatan kualitas jerami padi menggunakan teknologi amoniasi fermentasi. J. Ilmu dan Teknologi Peternakan Indonesia 2 (1) : 96-103.
AOAC, 2005. Official Methods of Analysis (18th Ed). Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg.
De Vries, R.P. dan J.A.A.P. Visser. 2001. Aspergillus enzymes involved in degradation of plant cell wall polysaccharides. J. Microbiology and Molecular Biology Reviews 65 (4): 497-552.
Despal. 2000. Kemampuan komposisi kimia dan kecernaan in vitro dalam mengestimasi kecernaan in vivo. Media Peternakan 23 (3): 84 – 88.
Itelima, J., F. Onwuliri, E. Onwuliri, I. Onyimba and S. Oforji. 2013. Bio-ethanol production from banana, plantain and pineapple peels by simultaneous saccharification and fermentation process. Int. J. Environ. Sci. Dev. 4: 213-216.
Komar, A. 1984. Teknologi Pengolahan Jerami Sebagai Makanan Ternak. Yayasan Dian Grahita, Bandung.
Mirni, L., Puspaningsih, N. N. T., Chusniati, S. 2006. Penggunaan bakteri xilanolitik asal rumen sebagai inokulum pada jerami padi sebagai upaya peningkatan mutu pakan ternak ruminansia. Lembaga Penelitian. Universitas Airlangga, Surabaya. (Tidak Dipublikasikan).
Nurhayati., Nelwida dan Berliana. 2014. Pengaruh tingkat yogurt dan waktu fermentasi terhadap kecernaan in vitro bahan kering, bahan organik, protein, dan serat kasar kulit nanas fermentasi. Buletin Peternakan 38 (3): 182-188.
Perlman, D. 1979. Annual Reports on Fermentation Processes, Volume 3. Academic Press, New York.
Stanbury, P.F., and A. Whitaker. 1984. Principle of Fermentation Technology. Pergamon Press Ltd, Oxford.
Steel, R. G. D. dan J. H. Torrie. 1991. Prinsip dan Prosedur Statistika Suatu Pendekatan Biometrik (Terjemahan : B. Sumantri). Gramedia, Jakarta.
Syananta, F. P. 2009. Uji Sifat Fisik Wafer Limbah Sayuran Pasar dan Palatabilitasnya pada Ternak Domba. Institut Pertanian Bogor, Bogor. (Skripsi Sarjana Peternakan).
Tampoebolon, B. I. M. 2015. Peningkatan Kualitas Jerami Padi melalui Teknologi Fermentasi Menggunakan Mikroba Pencerna Serat dari Rayap (Cryptotermes sp.). Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta. [Desertasi].
Tilley, J. M. A. dan Terry R.A. 1963. A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. J. Brit. Grassland 18 : 104-111.
Utomo, R. 2015. Konversi Hijauan Pakan dan Peningkatan Kualitas Bahan Pakan Berserat Tinggi. Gadjah Mada University Pres, Yogyakarta.
Valdebenito, F., M. Pereira, G. Ciudad, L. Azocar, R. Briones, G. Chinga dan Carrasco. 2016. On the nano fibrillation of corn husks and oat hulls fibres. J. Industrial Crops and Products 95 : 528-534.