Main Article Content
Abstract
Article Details
The author who submits the manuscript must understand and agree that Jurnal Sain Peternakan Indonesia holds the copyrights published. Copyright includes rights to reproduce, distribute and sell every part of journal articles in all forms and media. This is a copyright transfer form (Download) signed by the corresponding author.
All articles published in Open Access will be immediately and permanently free for everyone to read and download. We are continuously working with our author communities to select the best choice of license options, currently being defined for this journal as follows:
• Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA)
Jurnal Sain Peternakan Indonesia is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format
Adapt — remix, transform, and build upon the material
for any purpose, even commercially.
The licensor cannot revoke these freedoms if you follow the license terms.
References
- Abun. 2007. Pengukuran Nilai Kecernaan Ransum yang Mengandung Limbah Udang Windu Produk Fermentasi pada Ayam Broiler. Makalah Ilmiah. Fakultas Peternakan Universitas Padjadjaran Jatinangor. Jawa Barat.
- Azizi, B, G., Sadeghi, A., Karimi, F., Abed. 2011. Effect of dietary energy and protein dilution and time of feed replacement from starter to the grower on broiler chickens performance. Journal of Central European Agriculture. 12 (1) : 44 – 52.
- Budiansyah, A. 2003. Pengaruh Penggunaan Silase Tepung Daging Keong Mas (Pomaceae sp) dalam Ransum terhadap Pertumbuhan dan Karkas Ayam Broiler. Ilmiah Ilmu Peternakan. 6 (4) : 227-234.
- Dewi, H.R.K. 2007. Evaluasi Beberapa Ransum Komersial terhadap Persentase Bobot Karkas, Lemak Abdomen, dan Organ Dalam Ayam Broiler. Skripsi. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor, Bogor.
- Djunu dan Saleh. 2015. Pengaruh Penambahan Ramuan Herbal Pada Air Minum Terhadap Persentase Karkas, Persentase Lemak Andomen Dan Persentase Hati Pada Ayam Kampong Super. Jurnal Zootek. 38 (1) : 160-168.
- Gultom, S. M, R.D.H. Suprtaman, dan Abun. 2013. Pengaruh Imbangan Energy dan Protein Ransum Terhadap Bobot Karkas Dan Bobot Lemak Abdominal Ayam Broiler Umur 3-5 Minggu. Jurnal Unpad. 1 (1) :1-5.
- Hasan, N. F. U. Atmomarsono, E. Suprijatna. 2013. Pengaruh Frekuensi Pakan Pada Pembatasan Pakan terhadap Bobot Tubuh, Lemak Abdominal, Kadar Lemak Hati Ayam Broiler. Animal Agriculture Journal. 2 (1) : 336-343.
- Ibrahim, W. Rita, M. Nurhayati, Nelwida, Berliana. 2016. Penggunaan Kulit Nanas Fermentasi dalam Ransum yang Mengandung Gulma Berkhasiatobat terhadap Konsumsi Nutrientayam Broiler. Jurnal Agripet 16 (2) : 76-82.
- Ibrahim, W. Rita, M. Nurhayati. 2018. Use of fermented pineapple peel in the ration containing medicinal weeds on the inert organ of broiler chicken. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 13 (2) : 214-222.
- Iskandar, S. 2006. Tatalaksana Pemeliharaan Ayam Lokal. Balai Penelitian Ternak Cianjur. Bogor.
- Kaleka, N. 2015. Panen Ayam Kampung Super. Solo: Arcita.
- Mide, M. Z. 2013. Penampilan Broiler yang Mendapatkan Pakan Mengandung Tepung Daun Katuk, Rimpang Kunyit, dan Kombilasinya. Jurnal Teknosains. 7 (1): 40-46.
- Munandar dan Pramono. 2014. Biaya Pakan Unggas. Kanisius, Yogyakarta.
- Munira, S. Nafiu, L.A. dan M. T. Andi. 2016. Performans Ayam Kampung Super pada Pakan yang Disubtitusi Dedak Padi Fermentasi dengan Fermentor Berbeda. Jurnal Jitro. 3 (2): 21-29.
- Putnam,P.A. 1991. Handbook of Animal Science. Academy Press, San Diego.
- Ramadhan, Fahmi. 2012. Isolasi dan Karakteristik Senyawa Euganol pada Kulit Batang Tumbuhan Kayu Manis. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
- Steel, R. G. D. dan J. H.Torrie. 1989. Prinsip dan Prosedur Statistika. Diterjemahkan oleh Bambang Sumantri. Gramedia Pustaka. Jakarta.
- Wahju, J. 1992. Ilmu Nutrisi Unggas. Cetakan Ketiga. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
- Wiryawan, K. G., S. Luvianti, W. Hermana, dan S. Suharti. 2007. Peningkatan Performa Ayam Broiler dengan Suplementasi Daun Salam [Syzygium polyanthum (Wight) Walp] sebagai Antibakteri Escherichia coli. Media Peternakan. 30 (1): 55-62.
References
Abun. 2007. Pengukuran Nilai Kecernaan Ransum yang Mengandung Limbah Udang Windu Produk Fermentasi pada Ayam Broiler. Makalah Ilmiah. Fakultas Peternakan Universitas Padjadjaran Jatinangor. Jawa Barat.
Azizi, B, G., Sadeghi, A., Karimi, F., Abed. 2011. Effect of dietary energy and protein dilution and time of feed replacement from starter to the grower on broiler chickens performance. Journal of Central European Agriculture. 12 (1) : 44 – 52.
Budiansyah, A. 2003. Pengaruh Penggunaan Silase Tepung Daging Keong Mas (Pomaceae sp) dalam Ransum terhadap Pertumbuhan dan Karkas Ayam Broiler. Ilmiah Ilmu Peternakan. 6 (4) : 227-234.
Dewi, H.R.K. 2007. Evaluasi Beberapa Ransum Komersial terhadap Persentase Bobot Karkas, Lemak Abdomen, dan Organ Dalam Ayam Broiler. Skripsi. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Djunu dan Saleh. 2015. Pengaruh Penambahan Ramuan Herbal Pada Air Minum Terhadap Persentase Karkas, Persentase Lemak Andomen Dan Persentase Hati Pada Ayam Kampong Super. Jurnal Zootek. 38 (1) : 160-168.
Gultom, S. M, R.D.H. Suprtaman, dan Abun. 2013. Pengaruh Imbangan Energy dan Protein Ransum Terhadap Bobot Karkas Dan Bobot Lemak Abdominal Ayam Broiler Umur 3-5 Minggu. Jurnal Unpad. 1 (1) :1-5.
Hasan, N. F. U. Atmomarsono, E. Suprijatna. 2013. Pengaruh Frekuensi Pakan Pada Pembatasan Pakan terhadap Bobot Tubuh, Lemak Abdominal, Kadar Lemak Hati Ayam Broiler. Animal Agriculture Journal. 2 (1) : 336-343.
Ibrahim, W. Rita, M. Nurhayati, Nelwida, Berliana. 2016. Penggunaan Kulit Nanas Fermentasi dalam Ransum yang Mengandung Gulma Berkhasiatobat terhadap Konsumsi Nutrientayam Broiler. Jurnal Agripet 16 (2) : 76-82.
Ibrahim, W. Rita, M. Nurhayati. 2018. Use of fermented pineapple peel in the ration containing medicinal weeds on the inert organ of broiler chicken. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 13 (2) : 214-222.
Iskandar, S. 2006. Tatalaksana Pemeliharaan Ayam Lokal. Balai Penelitian Ternak Cianjur. Bogor.
Kaleka, N. 2015. Panen Ayam Kampung Super. Solo: Arcita.
Mide, M. Z. 2013. Penampilan Broiler yang Mendapatkan Pakan Mengandung Tepung Daun Katuk, Rimpang Kunyit, dan Kombilasinya. Jurnal Teknosains. 7 (1): 40-46.
Munandar dan Pramono. 2014. Biaya Pakan Unggas. Kanisius, Yogyakarta.
Munira, S. Nafiu, L.A. dan M. T. Andi. 2016. Performans Ayam Kampung Super pada Pakan yang Disubtitusi Dedak Padi Fermentasi dengan Fermentor Berbeda. Jurnal Jitro. 3 (2): 21-29.
Putnam,P.A. 1991. Handbook of Animal Science. Academy Press, San Diego.
Ramadhan, Fahmi. 2012. Isolasi dan Karakteristik Senyawa Euganol pada Kulit Batang Tumbuhan Kayu Manis. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Steel, R. G. D. dan J. H.Torrie. 1989. Prinsip dan Prosedur Statistika. Diterjemahkan oleh Bambang Sumantri. Gramedia Pustaka. Jakarta.
Wahju, J. 1992. Ilmu Nutrisi Unggas. Cetakan Ketiga. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Wiryawan, K. G., S. Luvianti, W. Hermana, dan S. Suharti. 2007. Peningkatan Performa Ayam Broiler dengan Suplementasi Daun Salam [Syzygium polyanthum (Wight) Walp] sebagai Antibakteri Escherichia coli. Media Peternakan. 30 (1): 55-62.